Bouwen 2017
 
Binnen Afbouw
 
Wastafel
 
 

Augustus

Wastafel voor de wasbak

Je kunt alles kopen, dus ook alles maken. Voor de badkamer op maat een tafel voor de wasbak en kraan met daaronder een plank voor de handdoeken.

Douglas ruwe planken 150x50 lengte 4m

     
  Ontwerp

1800 lang en 700 breed met schuine dikke poten. Eerste worden de planken van 4m ingekort en de een paar in de lengte doorgezaagd.
     
       
  Vandikte

Wet van Murphy, wil je iets gebruiken moet je het eerst repareren... drie messen zijn beschadigt (spijker van een eerder project) Nieuwe messen geplaatst met een hulptooltje om ze tegen de veren aan te drukken.
     
       
  Schaven

De planken worden aan elke kant 2mm bijgeschaafd. Dit geeft enorm veel spaanders die worden gebruikt voor het kippenhok en tuin.
     
       
  Spaanders

Opvangen met de afzuiger is niet handig, vandaar dat het met mondkap voor op deze manier moet. Drukken en trekken door de rollers van de schaafbank. Elke keer wordt er 1mm per ronde van afgehaald.
     
       
 

Poten

De poten worden uit 150x150 gezaagd. Lintzaag zou handiger zijn geweest, maar een keer omdraaien op de zaagtafel geeft hetzelfde resultaat. Mijn zaagblad is 310mm net niet voldoende om ze in één keer te zagen.

Daarna in stukken van 1m door de vandiktebank van 148 naar 140

     
       
  Afmeten

5 planken vormen één blad. Afmeten door ze alle 5 vast te klemmen, strepen en omdraaien.
     
       
 

Deuvel

De standaard boorhulpje gaat tot 30mm planken, ik gebruik hem dubbel. dw.z. twee deuvels om de breedte. Voor de stevigheid is het niet echt noodzakelijk, maar voor het lijmen en fixeren is het een must.

Welke lijm: PU-tix = snel droog en een onlosmakelijke verbinding

     
       
 

Verbinding

Beetje in elkaar slaan, lijm er tussen spuiten en vastslaan. Alles met 800mm lijmklemmen fixeren en voor de vlakte aan de tafel vastklemmen. Veel lijmklemmen gebruiken

     
       
 

Schuin

De vier poten komen schuin onder de tafel rekening houdend met een hoogte van 900mm bovenkant wasbak. Ook hier weer twee maal zagen in verstek op 20 graden.

     
       
 

Kanten

Het bovenste blad is na een uurtje wel redelijk hanteerbaar, dus de buitenste delen worden ingekort op de juiste maat. Hierdoor ontstaat er een groot bovenblad.
De onderkant wordt geschuurd met korrel 75 omdat je er later een stuk ongemakkelijker bij komt.

     
       
 

Poten

Aan de onderkant van het bovenblad komt een verstekgezaagde rand, en de poten worden naast elkaar ingeklemd en geschuurd totdat ze alle vier gelijk van lengte zijn. De poten worden tijdelijk met kleine schroeven om de onderplaat geschroef om de rest van de tafel te kunnen maken.

     
       
 

Onderblad

Het onderblad bestaat uit drie planken en wordt gebruikt om handdoeken op te leggen. Het wordt weer met deuvel inelkaar gezet zodat het één plank gaat worden. Daarna worden de zijkanten op 20 graden gezaagd (precies door een deuvel)

     
       
 

Passen

Het onderblad wordt nu voorzien van een balklaag in verstek gezaagd. Het blad lijkt dikker en tevens voorziet het in de gewenste stevigheid. Opmeten met de zwaaihaak voor de juiste hoek.

     
       
 

Lijmen

PU-TIX is de beste lijm voor dit soort toepassingen, echter eerst altijd de te lijmen delen voorboren en verschroeven. Hiermee wordt voorkomen dat de lijmtang gaat schuiven bij het verlijmen.

     
       
 

Afwerken

Kopse kant afzagen, kant bij schaven en randen klein beetje rond frezen. Daarna schuren, schuren en schuren.

     
       
 

Samenstel

Alls delen zijn geschuurd (behalve de poten) nu volgt het samenstellen van de tafel. Markeren van de delden en kijken hoe we het onderblad gaan verbinden met de poten....

     
       
 

Inkeping

Het onderblad wordt in de poten bevestigd d.m.v. een inkeping. Mes wordt verwijderd, zaagblad op 20 graden en 20mm hoogte

     
       
 

Zagen

Meerdere zaagsneden maken, wegslaan, de grove delen met de beitel en afwerking met rasp en deltaschuurblok.

     
       
 

Resultaat

De poten zijn nog met spanbanden bijelkaar gebonden, maar het uiteindelijke resultaat wordt al zichtbaar. De tafel wordt nog in de HardWax olie gezet nadat het volledig is afgewerkt met korrel 120/240/320

De wasbak en leidingen moeten daarna worden gemonteerd, evenals de spiegel en handdoekdragers.

     
  ->NAAR VOLGENDE PAGINA-->