Bouwen 2018
 
Buiten
 
Aanleg Terras Westzijde
 
 

April

Terras

We gaan dit jaar verhuizen en willen dan ook direct nog kunnen genieten van een terras. Er ligt al dik een jaar lang een toplaag van zand en het lijkt redelijk te zijn ingedikt. Totaal 15m2 terras aan de westzijde is een van de 4 terrasen die zal worden gerealiseerd.

     
 

Terras

De kruiwagens zijn gerepareerd en de nu kan het materiaal worden aangevoerd. Zwarte betonstenen 50x50x5. HWA afvoerpijpen en opsluitbanden in de vorm van stapelstenen

     
       
 

Meten

Een paar ijzeren pennen en rood metselkoord voor het makeren van de lijnen en het uitzetten van de fundering.

     
 

Graven

De stapelstenen passen beter bij het terras dan opsluitbanden, maar ze moeten hier wel worden gemeltseld boven op een fundering. De grond is ''modder'' en ik wil een stevige ondergrond dat later wellicht ook kan dienen als steupunt voor een eventuele serre.

     
 

Fundering

Het terras ligt hoger dan op dit moment de tuin (die moet nog worden opgehoogd) De strook fundering van 50cm wordt uitgegraven. De onderste laag wordt voorzien van zand, maar eerst de OSB stroken plaatsen.

Uitmeten van de hoogte (-3cm afschot)

     
 

Stroken

Piketpaaltjes 70cm en 20cm stroken uit volle platen. De paaltjes worden in de grond geslagen en daarna wordt de strook 17cm onder de rode basisdraad geplaats.

     
 

Hoogte

De tweede strook wordt waterpas aan de eerste strook gelegd en op dezelfde manier vastgezet.

     
 

Reien

Met een plankje wordt er afgereid en daarna DPC 20cm (had ik nog liggen) op de grond gelegd.

     
       
 

Beton

Van te voren uitreken van de hoeveelheid is handig: Lengte totaal= 8,3m Breedte = 0,20 Hoogte = 0,2m (8,3x0,2x0,2= 332liter beton).
Elke zak van 25kg geeft 12,5L beton, dus 27 zaken totaal. Ik draai 4 zakken per keer (100kg) met 11L water, dus 7 rondjes...

Totaal worden er 9x 12mm ijzerstaven in het beton gedrukt.

     
 

Bekisting

In de TORX schroeven zit meestal modder en zand. Een handige manier om eenvoudig de kop hiervan vrij te maken is een priem en slang. Even porren en blazen, waarna de BIT op de boormachine zijn werk kan doen.

     
 

Voorwerpen

Bij het (uit)graven komen er altijd weer ''gevonden voorwerpen'' naar boven. Dit stuk metaal lijkt op een parasolvoet, echt weten doe ik het ook niet...

     
  ->NAAR VOLGENDE PAGINA-->