Bouwen 2019
 
Renovatie aanhanger
 
Verlichting
 
 

Mei 2019

Elektra

Nadat het onderstel en chasis is aangepakt wordt ook de 22 jaar oude verlichting drastisch onder handen genomen. De aansluitkabel was altijd al te kort en even zoeken op zolder blijkt het dat ik nog 7x1,5 heb liggen dat nu de oude kabel gaat vervangen. Tevens worden de kabels niet meer aan de onderkant van de bodemplaat geschroefd.

     
       
 

Kabels

Alle kabels worden iets langer gehouden zodat er altijd voldoende overlap is. Nieuwe chassisklemmen 43 mm voor hoofdkabel verlichting.

Ik heb geen geel soepel installatiedraad, maar wel oranje. Deze wordt in door oude flexibele luchtslang gevoerd voor de bescherming.

     
       
  Montage

Dikke ty-cables en exta lusjes voor als het later nodig mocht zijn.
     
       
  Verlichting

Aller eerst wordt de oude verlichting gedemonteerd te beginnen bij de verweerde kentekenverlichting. Destijds vast gezet met 1x popnagel en paste precies tussen de metalen bescherm delen.
     
       
 

Kenteken

Nieuwe Radex Kentekenverlichting 802 met buislampjes 12V-10W past dus niet...

De kabel soldeer ik rechtstreeks op de aansluiting. De nieuwe kentekenverlcihting is uitgevoerd met 2x M6, dus het wordt weer boren en zagen totdat e.e.a weer gaat passen en ook goed vast komt te zitten.

     
       
 

Mistlamp

Nooit gebruikt, maar je moet hem wel hebben (werkend).

Het wordt een simpele vierkant licht.
Nog even in de rommeldoos zoeken naar de juiste maat voor rubber doorvoertule. De bestaande blauwe en witte draden worden verwijderd. (te kort)

     
       
  Doorvoer

Vastgezet met RVS moertjes met kartelrand. De oranje draad wordt nog door de flexible doorzichtige luchtslang gevoerd.
     
       
 

Achterlichten

Lang geleden al eens aangeschaft, echter omdat de aansluitdraden te kort waren, er niet aan toe gekomen om ze te plaatsen.

Zaten ook weer met popnagels vast: uitboren en opruimen tot 6mm (i.p.v. 5mm) Vast te zetten met RVS inbus (toevallig op voorraad)

     
       
  Aansluitkast

Deze wordt verplaatst van de bodemplaat naar de achterkant nabij de mistlamp waar nog plaats is op de beugel.
     
  Plaatsing

Nieuwe gaten en mantelbusjes voor de kabel.
     
  Kroonsteen

De bestaande kroonsteen wordt niet gebruikt, in plaats daarvan WAGO klemmen.
     
  Zijkantverlichting

De oude worden gedemonteerd en de nieuwe worden geplaatst wanneer de voorkant aan het chasis wordt geschroefd. (dan kan de bedrading gemonteerd worden)
     
       
 

Afwerking

De voorste verlichting kan nu ook gemonteerd worden. Ik gebruik dunne transparante luchtslang om de enkele kabel te beschermen.

Natuurlijk zijn de gaten voor de reflectors weer te klein voor de RVS schroeven: opboren met 6mm

     
  Mal

Gewoon een stukje multiplex wat in de houtbak ligt gebruiken om voor en achter de reflector op de juiste hoogte te monteren. Je hoeft dus niet met potlood en lineaal iets te markeren of uit te tekenen.
     
 

 

 

   
  7-polig

Aansluiting 7-polig stekker
     
  ->NAAR VOLGENDE PAGINA-->