Bouwen 2019
 
Tuin
 
Overkapping: POEREN
 
 

Juni 2019

Poeren

Er moet een overkapping komen tegen de garage/schuur voor houtopslag en om er gewoon te kunnen zitten. Eerst meten en kijken hoe de poeren het beste geplaatst kunnen worden. De overkapping wordt uitgevoerd met Douglas palen 200x200 en Laumans dakpannen die we nog over hebben van de nieuwbouw Lydiastate.

     
       
 

Positie

Met een paar tengels kijken we hoe de dakhelling gaat worden (>10graden). Er moet wel ruimte overblijven zodat de dakpannen + regels onder de dakgoot blijven.

Meten = weten

De picknicktafel wordt aan de kant geschoven...

     
       
 

Voorbereidingen

De plaats van de poeren is nu bepaald en vervolgens worden tegels en zand verwijderd om de gaten te graven.

Met een breekijzer en een plankje voorzichtig wrikken. De bestrating ligt super strak waardoor het los halen niet eenvoudig is.

     
       
 

Poeren

De betonpoeren zijn 60cm hoog, maar daarme kom ik niet op de vaste laag te zitten. Ik graaf een gat van 65cm diep, ga deze opvullen met 5cm zand tot 60cm en daarna een tegel van 45+(3x50)mm = ~195mm

Hiermee komt de poer ongeveer 15-20cm boven de bestrating uit.

     
       
 

Graven

Een eenvoudig hulpstukje om de diepte te bepalen tijden het graven. (hoe je niet je rolmaat steeds gebruiken.

Daarna de eerste tegel op de bodem leggen, klein beetje waterpassen en het 0-PUNT bepalen. Dit wordt dan de referentie voor alle andere poeren. Op deze manier staat alles later op hoogte. De bestrating is geen referentie a.g.v. het afschot.

     
       
 

Opvulllen

Van overgebleven tegels (eerder bestratings-project) worden stukken van 200x200 gezaagd die vervolgens op elkaar in het gat worden gestappeld.

Nu kunnen de poeren die per stuk 56,6kg per stuk wegen (nog net te tillen) voorzichtig in het gat worden gezakt.

     
       
 

Plaatsen

De poeren tegen de garage komen 14cm van de muur te liggen omdat hier een HWA leiding loopt. (kan niet anders), dus hier ga ik later iets op verzinnen.

 

     
       
 

Waterpas

Een rechte overkapping begint met de basis goed uitzetten en waterpassen!

Wrikken en de kleine verschillen opvullen met opvulplaatjes van verschillende diktes (wit,zwart,blauw) hiermee komt de poer zuiver waterpas te staan.

     
       
 

Extra beton

De poeren worden gefixeerd met een balk en kunnen niet meer bewegen (deden ze ook al niet...)

Per poer 50kg extra beton rondom (2 zakken) Ik denk dat de poeren stevig staan en zeker niet meer gaan verzakken ;o)

     
       
  Egalisatie

Met een paar zakken SCHOON opvulzand de bovenste laag weer opvullen zodat er strak kan worden afgereid en de tegels weer op hun plaats gelegd kunnen worden.
     
       
  Zagen

De uitsparing wordt opgemeten en afgetekend. De betontegel wordt aan beide kanten ingezaagd. (Waneer je dit uit de hand doet wordt het resultaat een stuk minder strak)
     
  Uitsparing

De overgebleven strook wordt met waaltjes opgevuld.
     
  Resultaat

6x poeren 200x200 op waterpas hoogte. De bestrating loopt 5% af, dus de achterste poer lijkt te hoog te zitten, maar in werkelijkheid staan ze alle zes op het zelfde niveau.
     
  ->NAAR VOLGENDE PAGINA-->