Bouwen 2019
 
Tuin
 
Overkapping: Geraamte
 
 

Juli 2019

Opbouw van geraamte

De palen worden voorzichtig op de poeren gedraaid waar de M16 draadeinden al in zitten gedraaid. Met wiggen worden de palen waterpas gezet en dat resulteert ook direct dat deze stevig staan.

     
       
  Kraan?

Geen kraan maar een hijsinstallatie maken om de zware balken omhoog te tillen. De voet is een zwaar HEA300 profiel die ik gebruikt heb als lichtmast en komt mooi van pas. (>100kg)
     
       
  Takel

Gelukkig heb ik genoeg buizen en materiaal om de kettingtakel te kunnen bevestigen, echter eerst moet de 3 meter lange ijzer pijp een beetje worden aangepast.
     
       
 

Hijsen

De takel is bevestigd in de top en is NET lang genoeg om de afstand te overbruggen. De steiger dient er voor zodat de hijsinrichting niet voorover kan vallen.

Span- en hijsbanden en in het midden takelen....

     
       
  Positie

Het is even een gedoe alleen, maar uiteindelijk ligt de balk op zijn plaats. Met schroefstempels het geheel vastzetten zodat het niet verschuift. Waterpassen en een latje van 2,5 cm (de afstand tussen de muur en bevestigingspunten) er tussen klemmen.
     
       
 

Constructie

Het draadeind komt niet in de muur, maar trekt de balk tegen de staander aan.

 

     
       
 

Houtschroeven

M12x280 houtschroeven worden voorgeboord en na het waterpassen wordt de balk aan de staander bevestigd.

     
       
 

Muur

Het geheel wordt tegen de muur bevestigd met een afstandshouder van 25mm.

Voordat de tweede ligger (5m lengte) omhoog gaat, zaag ik eerst de plankjes en boor ik alvast de gaten,

     
       
 

Omhoog

Omdat de kettingtakel net iets te kort is, bevestig ik een M10 + oogbout (met draadeind door de balk) om aan te hijsen.

De ligger wordt op het hoogste punt 90 graden gedraaid en met een beetje wrikken gaat het langzaam maar zeker goed komen.

Ik gebruik een lange lijmklem om kracht te zetten voor het draaien van de balk (0,2x0,2x5x550=110kg) neem voor het gemak een sg van 550kg/m3 aan.

     
       
       
 

Palen

De laatste 3 palen worden opgeschroefd en met een metselprofiel + lijmklemmen vastgezet.

Het hijsen van de laatste twee ribben kan beginnen. Ik gebruik geen steiger meer (past er niet tussen) maar zijsteunen die met lijmklemmen zijn aangedraaid.

     
       
 

Hijsen

Na 3 liggers hijzen krijg je een beetje ervaring. Uitmeten van het evenwichtspunt en de banden vast zetten. Draag voor de zekerheid altijd een helm met dit soort acties, je weet hjet maar nooit....

     
       
 

Schroeven

De balken liggen op hun plaats en nu kunnen de 12x280 worden gebruikt om ze vast te zetten. Er komen nog drie tussenliggers zodat alles later met elkaar verbonden is.

     
       
  ->NAAR VOLGENDE PAGINA-->