Bouwen 2019
 
PV Panelen
 
Installatie omvormer
 
 

Augustus 2019

PV panelen op de schuur

18 x Trina Solar Energy TSM-295DD05A.05 (II) (THE HONEY plus) (08/2018) (SMA). Piekvermogen: 5,31 kWp met Sunny Tripower SMA STP5.0-3AV-40 omvormer. Geleverd door TU. Installatiemateriaal: Clickfit

     
       
 

Fase 1

Nieuwe 3P leiding naar meterkast door eerder gelegde 50mm mantelbuis die onder de nieuwe Mobilane Heg doorgaat. Dit is noodzakelijk omdat de schuur is aangesloten op een schroefzekeringen. Deze zekeringen (bijv. DIAZED-zekering of NEOZED-zekering) zijn geen lastscheiders. Beschadiging van de omvormer ontstaat door gebruik van schroefzekeringen als lastscheider

De positie van de SMA komt in de hoek van de schuur en er moet eerst een 20mm gat worden geboord door de beide muren.

     
       
 

Leiding

Er loopt ook een leiding naast de schuur, spade er voor zetten en schuin door de fundering heen boren.

Vanaf de maneltbuis een gleuf graven naar de schuur. Het lijkt mij ook wel handig om direct een extra CAT6FTP mee te trekken.

     
       
 

Mantelbuis

Ik maak een Y-aftakking aan de mantelbuis zodat er later ook nog een extra kabel doorheen getrokken kan worden.

Invoer in de kruipruimte in het woonhuis onder de meterkast.

     
       
 

Aarding

Om bij geactiveerd aardleidingbewaking de veiligheid conform IEC 62109 te waarborgen,
moet een extra aarding op de omvormer worden aangesloten. De kabels worden in 16/19mm PVC buis in de gleuf gelegd en daar boven op een beschermlaag (graafbeveiliging) Er wordt een 16mm2 aarddraad verbonden aan een 3m nieuwe aardpen. (koper/staal)

     
       
  Densoband

Je ziet vaak dat aardpennen zo de grond in gaan zonder correct te worden afgedekt. Dit zal zeker in de loop van de jaren in een slechte verbinding resulteren, vandaar dat ik de aansluiting omwikkeld met DENSO-band PE. Dit wordt bijna nooit meer gebruikt, maar is het meest effectieve product voor deze toepassing. De verbinding wordt daarna omwikkeld met SCOTCH tape zodat het een jarenlange laagohmige verbinding blijft.
     
  Koudverwerkbare vetbandage met Gastec QA keur. Voor de bescherming van metaal tegen corrosie. Een dubbel geïmpregneerde synthetische inlage (non-woven), 
aan weerszijden bezet met de bekende DENSO vetmassa op petrolatumbasis en aan de bovenzijde afgedekt met polyetheen-folie.
Een coating, opgebouwd uit 2 lagen DENSO-Band PE (één wikkeling met min. 50% overlap) voldoet aan de eisen volgens DIN 30672, klasse A bij een temperatuur tot +30 °C. Mits bewaard in originele verpakking is DENSO-Band PE onbeperkt houdbaar.
     
  Doorvoer

Het gat wordt met KIT dichtgesmeerd en de SMA wordt met HILTI pluggen aan de wand bevestigd.
     
       
  SMA

Is voorzien van Modbus-interface, WLAN en RS485-communicatie-aansluiting. De kabels worden door een 60/40 CANALIT kabelkanaal gevoerd naar de zoder van de schuur.
     
       
  Lastscheider

Ondanks dat de SMA op een aparte groep zit die kan worden afgeschakeld in de meterkast, voorzie ik bij de omvormer eeneen eigen
leidingbeveiligingsschakelaar 5P ABB
     
       
  Aansluiting

De SMA wordt met een flexibele 5P kabel aangesloten en de DC mwet Draka voedingskabel >= 1 kv, vaste mont., geleidermateriaal cu. vertind, nom. geleiderdoorsnede 4mm², samenstelling geleider klasse 5 = soepel, geleidervorm rond, 1 ader, aderisolatie rubber (HEPR), adercodering kleur, mantelmateriaal rubber (EVA)
     
       
  Sunny Tripower 5.0

Maximaal generatorvermogen 9000 Wp
Maximale ingangsspanning 850 V
MPP-spanningsbereik 215 V tot 800 V
Minimale ingangsspanning 125 V
Start-ingangsspanning 175 V
Maximale ingangsstroom, 2x12 A
     
  ->NAAR VOLGENDE PAGINA-->