Bouwen 2019
 
PV Panelen
 
Installatie Rails
 
 

Augustus 2019

Clickfit rails

De schuur heeft een helling van 23 graden en heeft FINISH profiel dakpanplaten. Ik gebruik het montagesysteem '' golfplatendak voor zonnepanelen in landscape opstelling'' waarbij de stokeinden niet in de bolling maar in de holling worden geplaatst (zo zijn de platen ook bevestigd

     
   
 

Voorbereidingen

Alles wordt eerst op papier gezet en aan de hand van de praktische situatie (afstand gordingen en dakpanplaten) wordt een indeling gemaakt. 1/4B en 2/4B afstand van de rails.

Ik maak een lat met deze verdeling er op. paneel is 1650 (1/4B=41cm en 2/4B=83cm)

     
       
 

Gordingen

Op exact te bepalen waar de gordingen zitten verwijder ik de boeidelen zodat ik kan zien waar de gordingen werkelijk zitten (meten vanaf de binnenkant is geen succes) en plaats een mal in dezelfde hoek van het dak.

Daarna een poederdraad spannen en het verloop van de gording staat op het dak.

     
  aftekenen

Deze actie voor de onderste drie gordingen waarna de bovenste twee uitgemeten worden vanaf de middelste gording. (controle van binnen uit)
     
       
  Stokeinden

RVS stokschroef M10x200. Voorboren met 5/10mm daarna 7mm houtboor.
     
       
 

Hoogte

De bovenste gording zit redelijk dik tegen de nok van de schuur en daarom boor ik wat grotere gaten voor door de nokpan.

Markeer de contouren van het panelenveld op de golfplaten met krijt of een stift. Teken de lijnen af waar de montagerail
komen (op 1/4e van de paneel-zijranden ). Teken vervolgens af waar de stokschroeven moeten worden geplaatst.

     
       
  Clickfit versus

RVS Zeskantbout M8x20 mm RVS gekartelde flensmoer M8 koop ik bij mijn reguliere groothandel omdat Clickfit hiervoor geen interessante prijzen hanteert.
     
       
  Rails

De montagerails ondeling aan elkaar bevestigen met bijgeleverde koppelstrips.
Schuif de bovenste koppelstrip in de zijkant van de montagerail en schuif 2 zeskantbouten M8 x 20 met de kop in de
montagerails.
     
       
  Koppelstrips

Monteer de bovenste koppelstrip met 2 montageschroeven 6,5x19. (aanhaalmoment 4,5N/m)
Plaats de onderste koppelstrip aan de onderzijde van de montagerail over de zeskantbouten M8 x 20 en monteer de
zeskantflensmoeren M8. (aanhaalmoment 16,3N/m)
     
       
 

Handiger

De platen van de stokschroeven worden op de grond gemonteerd aan de rails (handvast draaien)

Eerst de buitenste twee rails gemonteren en uitgelijnen. Daarna draadje gespannen en voor alle andere 8 rails de hoogte naar naar het gespannen draadje monteren.

     
       
 

Afstand

De berekende afstand 2/4B zou 83cm moeten zijn, echter in de praktijk wordt dit 87 i.v.m. de breedte van de dakpanprofiel platen.

Steutels aan een karabijn is handig zodat ze niet uit je broekzak vallen vanaf het dak.

     
       
  Aarding

In de recente NEN1010 geldt de metalen constructie van een PV installatie als een “vreemd geleidend deel”, en moet dus geaard worden. De metalen constructie moet worden geaard door middel van een potentiaalvereffeningsleiding die met de DC kabel mee naar de omvormer moet worden geleid. Nabij de omvormer moet de vereffeningsleiding op een aardrail worden aangesloten. Ook de omvormer moet met een potentiaalvereffeningsleiding op deze aardrail worden aangesloten. Deze aardrail moet vervolgens weer worden aangesloten op de hoofdaardrail van het pand.
     
       
 

Rails

De rails worden onderling met 4mm2 verbonden. Naast sluiting tussen de DC kabel en de metalen draagconstructie kan er ook elektrolytische corrosie ontstaan. Vaak zijn draagconstructie van aluminium. Aluminium in combinatie met andere metalen zoals koper en staal geeft in een vochtige omgeving kans op elektrolytische corrosie.

Ook de ALU panelen omlijsting wordt hieraan geaard!

     
  ->NAAR VOLGENDE PAGINA-->