Bouwen 2020
  Schuur  
Dakraam
 
  September 2020

Dakraan in de Schuur

De vakantie is voorbij, dus weer de handen uit de mouwen steken. Dit keer wordt het een dakraam in de schuur. Gording frame 59x156. Er wordt niet vanaf het dak, maar van ONDEREN af gewerkt. De dakpanprofielplaten blijven liggen! Eerst de binnekant ontdoen van isolatie.
     
       
  Frame

Dakraamframe van 59x156 hout 78x98 (+Y45 +X50) zodat deze strak tussen de bestaande gordingpast. Schroeven 6x130 voorboren. Haaks vastklemmen en verankeren.
     
       
 

Controle

Controleren van de HAAKSHEID door de diagonalen te meten ~1025. Mag wel 1mm tolerantie in zitten ;o)

Verwijderen van de steunlatten voor de ioslatie. Positie bepalen van frame (midden) Onder een hoek samen met een multitool (handig) en de isolatie insnijden

     
       
 

Positie

Frame wordt op de juiste postitie geklemd en de binnenkant wordt afgetekend.

Gaten boren en met de decoupeerzaag de OSB eruit zagen. !Omdat de zaag te lang is zou deze tegen de dakpanprofielplaat aan komen: dus doormidden zagen....

     
       
 

Opening

Voorzichtig de binnenkant verwijderen en daarna in de hoeken 4mm gaten boren door de dakpanplaat naar buiten.

Lader VERANKEREN met zware tegels (heb geen zin om onderuit te gaan) en een LIFELINE over het dak gooien om je aan vast te houden.

     
       
  Velux

79x98 nieuw model met extra veiligheidsglas en isolatie. Gekozen voor een waterkerend manchet, maar geen isolatie pakket. (dit doe ik met strippen PUR 40cm)
     
       
 

Dakraam

De afgelopen jaren heeft VELUX een aantal goede verbeteringen doorgevoerd. Isolatie bij ventilatieopening en een betere afwerking.

Monteren van de beugels en verwijderen van de nietjes...

     
       
 

Aftekenen

Met gele krijt wordt de opening afgetekend en met de haakse slpijper (geen knabbelschaar) van hoek tot hoek doorgeslepen.

Hierna wordt er boven nog 10cm verwijderd, beneden 8cm en aan de zijkanten ook 10cm. Omdat de platen niet verwijderd kunnen worden, heb ik wel de dakpan schroeven verwijderd zodat de gootstukken eenvoudiger geplaatst kunnen worden.

     
       
 

Manchet

Het is even moeilijk, maar de waterkerende manchet en afvoerstrip boven het raam worden gemonteerd. Dakfolie wordt dubbelgeslagen in deze goot gelegd en met klemmen vastgezet.

Het onderste gootstuk wordt aan de uiteinden onder de ingesneden plaat gelegd. Hierna worden de uiteinden vastgezet met TIXOPANE

     
       
       
  Afwerking

De isolatie wordt weer aangebracht en rondom het dakraam worden iso-strippen van 40mm ingelegd. Daarna aftimmeren en alles is klaar voor gebruik!
     
  Daklicht

Ik had dit 20 jaar eerder kunnen doen, maar het is er niet van gekomen. Nu het daglicht binnenkomt is er ook gelijk een natuurlijke ventilatie. Operatie is wat ions betreft geslaagd!
     
  >NAAR VOLGENDE PAGINA-->