Bouwen
 
Dak
 
Gordingbalken
 
 

27 November 2010

Gordingbalken 75x225x3650mm

Geen vurenhout, maar Oregon Pine. Goedkoper dan vuren en sterker beter. Zalmkleurig tot roodachtig bruin kernhout, roomkleurig wit tot geel spinthout;

   

 
 


Oregon Pine Douglas

Douglas heeft vers meestal een licht geelbruine kleur die aan licht en lucht op den duur verkleurt tot fraai oranjeachtig geelbruin. Van snel gegroeide, tamelijk jonge bomen is het hout meer roodachtig en het wordt in Verenigde Staten dan ook wel red fir genoemd, in tegenstelling tot yellow fir voor langzaam gegroeid fijnjarig hout dat geler is. Het witachtige spint is bij oude dikke bomen (old growth) maximaal 40-50 mm en bij jongere aanplant (second growth) 70-80 mm breed

     
 


     
 

Mal

Om de balken passend te maken heb ik een mal gemaakt van 18mm betontriplex.

Inkepen, zagen en met de beitel de koppen er af slaan. De rand nog op 45graden zaken en het past tussen de IPE220 spant

     
 

Dakspant

Goed te zien is dat de gordingbalken passend tussen de IPE220 spanten passen.

Nog ''veel' te gaan....

     
 

Windvlak

Het windvlak bestaat uit profielen die binnen de IPE spanten liggen. Echter het plaatsen van de gordingbalk gaat niet direct.

     
 

Meten

Het windvlak wordt losgeschroefd en de gordingbalk wordt afgemeten. (winterse omstandigheden in het eerste weekend van december)

     
 

Verstek

Inkepingen zagen op 50mm diepte.

     
 

Vlakken

Restmateriaal weg kappen en vlakken met de beitel.

     
 

Pas

Op deze manier isn het windvlak ook geborgd en vormt een stijfheid in de constructie doordat de profielen worden verankerd aan de gordingbalken (schoefbevestiging)

     
  NAAR --> VOLGENDE PAGINA      
NAAR --> BOVEN