Leven
 
Vogels
 
Steenuilkast
 
 

Maart 2015

Steenuilkast

Eens een keer uitproberen. We hadden al succes met de torenvalken en de onlangs gesnoeide boom heeft een prefecte plek voor een steenuilkast.

     
 

Steigerplanken

Lekker stevig en ik heb het liggen; steigerplanken. Er bestaan veel typen steenuilkasten. Je hebt er sierlijke modellen tussen en modellen die niet lijken. De steenuil maakt het niet uit als er maar van enkele basisprincipes wordt uitgegaan. Altijd moet worden uitgegaan van een pijpmodel.

     
 

Restanten

Gebruik voor een nestkast restanten van ongeverfd hout of multiplex van 10/12 mm dikte. Ongeschikt zijn betonplex en twee-zijdig geverft hout, omdat die geen vocht opnemen. Vocht is een groot probleem in nestkasten.

     
 

Restanten

Deze eenvoudige nestkast is een houten doos met drie afdelingen. In het achterste deel wordt gebroed. Het middelste deel is de toeloopgang naar de nestholte. Het voorste deel is het balkon

     
 

Bitumen

Deksel van bitumen geeft een perfecte waterkering. De luchtspleet in de bovenkant zorgt voor de ventilatie.

     
 

Verf

Alleen de buitenkant wordt geverfd.

     
 

Verf

Ongeschikt zijn betonplex en twee-zijdig geverft hout, omdat die geen vocht opnemen. Vocht is een groot probleem in nestkasten. Maak daarom de nestkast zoveel mogelijk vochtdoorlatend; vooral vocht dat vrijkomt aan de binnenzijde (waaronder condens) moet snel in het hout kunnen wegtrekken om het veren pak van de uilen te sparen.

     
 

Plaatsen

Een boom met veel horizontale takken is het meest geschikt omdat jonge steenuilen van drie weken oud de nestkast verlaten om in de boom rond te gaan klauteren, ze kunnen dan nog niet vliegen. Indien geen geschikte bomen te vinden zijn, bijvoorbeeld omdat de hoogstambomen nog te jong zijn, dan valt de keus op een grote vlier, een eik, es, linde of treurwilg.

     
 

Boom

Extra balk om de kast gemakkelijker te plaatsen. De kast komt nu horizontaal en de uilen kunnen gemakkelijk op de tak lopen.

     
 

Grind

Grind in de kast en compress band in de dekselrand.

     
 

Afsluiting

De rand loopt een beetje over vandaar een dat de afsluiting met een TYcable wordt gedaan in plaats van ''kistsluitingen''

     
 

Resultaat

Klaar voor gebruik....nu maar wachten